Zo “stitch” ik……

Schreef ik in m´n vorige logje dat ik de quiltring in de hoek had gezwiept……bij het maken van een stitchery gebruik ik dus wel een borduurring!! Ik zal even laten zien hoe en waarom.

Voordat ik met stitchen begin neem ik eerst het patroon over op de stof. Dat doe ik met watervaste Pigma Micron 01 stiften.

Deze stiften hebben een superdunne punt, 0,25 mm. Ze zijn er in allerlei kleuren en ik teken het patroon over met een kleur die het meest past bij het DMC garen wat ik gebruik.

Als de stof erg doorschijnt (zoals in dit geval) dan strijk ik, na het tekenen, op de achterkant een lapje vlieseline H180. Ik strijk niet (meer ;o)) op de vlieseline maar op de voorkant van m´n stitchery.

Deze vlieseline is heerlijk dun en zacht en houd de boel soepel. De gebruiksaanwijzing staat op de rand van de stof gedrukt, handig hè?  ;0)

Daarna gaat het lapje in een borduurring.

Ik heb ondervonden dat ik hierdoor mooiere steekjes krijg die netjes op de stof komen te liggen, met name het Franse knoopje en de Lazy Daisy.

Hier is goed te zien hoe de groene blaadjes op de stof liggen. Het berglandschapje wordt veroorzaakt door m´n linkerhand! Als de steek gemaakt is trek ik de draad aan tot er een klein beetje druk ontstaat, hierdoor trekt het werk nauwelijks.

Uiteindelijk is er niets meer te zien van de getekende lijntjes.

Een hoop van deze wijsheden heb ik niet van mezelf. Het is een mengeling van tips die ik her en der heb gelezen of gehoord en door van alles uit te proberen vind ik dit uiteindelijk de prettigste manier van werken.

Quiltgroetjes van Joyce :o)

39 gedachten over “Zo “stitch” ik……

 1. Ook ik gebruik de laatste tijd vlieseline, maar gebruik meestal potlood. Die pennen lijken me ook fijn werken. Koop je ze bij een quiltwinkel of kun je ze ook bij de Bruna of een kantoorboekhandel kopen?

  Groetjes, Cisca

 2. Ook ik gebruik de laatste tijd vlieseline. Maar ik gebruik meestal potlood. Die stiften lijken me ook wel fijn, Potloodlijnen vervagen tijdens het werken.Zijn ze alleen in de quiltwinkel te koop of kun je ze ook bij kantoorboekhandels e.d. kopen?

  Groetjes, Cisca

 3. @Ciska ik heb de stiften bij een quiltwinkel gekocht maar zag ze laatst ook bij een kantoorboekhandel.
  Ik heb ook potlood gebruikt maar daar werd m´n lichtgekleurde garen smoezelig van.

 4. Goed lesje dame! En het blokje is weer af, op naar de volgende winkel. Ik wil ook nog een tip geven: Als je met permanente inkt werkt, wees dan héél precies met je patroon overnemen, ik had een ‘vergissing’ gemaakt met een parasolvoet, dus die moest over…..
  en de inkt kun je niet uitwassen, daar moet een creatieve oplossing voor bedacht worden. De groetjes weer!

 5. super tip!!!!ik werk veel met een vul potloodje van clover maar die vervaagd tijdens het werken…en dan zie ik niks meer..
  wat werk je toch mooi!!! een lust om te zien.:0))
  fijne dag

 6. Wat een duidelijke uitleg, dank je wel.
  gaan de stiftlijntjes eruit als je het wast, of is dat niet nodig?

  Groet, Jeanette

 7. @Fijn dat jullie hier iets aan hebben. Vind het altijd maar weer de vraag wat anderen van je logje vinden.
  @Jeanette de lijntjes zijn permanent maar niet meer te zien na het stitchen…..het is ook niet uitwasbaar het is een watervaste stift. Let ook op Anke’s ervaring…(een paar reacties terug)….

 8. zo,n logje daar heb je wat aan bedankt joyce ik sla het ook aalemaal op de tips her en der en haal eruit wat voor mij het beste uitkomt . je sticherie is weer geweldig geworden ben heel benieuwd na de quilt als hij klaar is . hoe gaat het met je NI of heb je die bij je quiltring in de hoek gegooid ?

  groeten van christine

 9. Wat heb je dit weer mooi gemaakt.
  Je stitcherie en je log.

  Ik ben ook blij met mijn Pigma pennen.
  Ik heb er heeeeel veeeeeeel gebruikt voor mijn 365 diary quilt en verder gebruik ik ze voor mijn labels, om her en der wat in een blokje te schrijven ( zoals nu in de mandjes en klosjes) en voor angels, miniquilts en zoveel meer.
  Ik heb ze in kleurtjes en in verschillende diktes.

 10. @Haha Christine!! Nee hoor de NI ligt NI bij de quiltring, dat lot zal die NI ondergaan maar welk lot dan wel??
  @Fleur, kijk dat vind ik nu weer zo’n handige tip, labels schrijven met deze pennen!!

 11. Hier ben ik weer…ik heb het gelijk geprobeerd..SUPER!!!! zo’n fijn lijntje en zo lekker duidelijk..nu eens kijken of ik de pennen in meer kleuren kan krijgen..want ik ben verkocht..heerlijk geborduurd in de tuin..dank je wel!!!

 12. Nou je stitcherie is erg mooi geworden.
  De tips vind ik erg handig om te lezen zo hoor je steeds weer kleine of grote handigheidjes. Daar kun je altijd iets mee, ik ga het ook eens proberen in een borduurring, bedankt ! ! !
  Groetjes Hennie.

 13. Hoi Joyce,

  Even een vraagje, hoe kom jij aan je tijdschriften uit australie? Ik zag ze in een eerdere schrijven en ben wel een beetje jaloers hoor, hihi…
  Ik ben ook dol op deze tijdschriften!
  Heb je een abonnement of koop je ze los op beurzen, ik ben benieuwd!
  Groetjes Willemijn

 14. @Elza ik weet niet welke stiften jij bedoelt. Heb ooit wel eens van “verdwijnstiften” gehoord maar weet daar verder niks van.
  @Willemijn de Autstralische bladen heb ik bij The Stitch Cottage gekocht. Ik heb ze daar los gekocht. Er is net een wisseling van eigenaar geweest ik weet niet of ze alweer actief zijn. http://www.thestitchcottage.nl/

 15. Hoi Joyce, bedankt voor je informatie! Ik ga het in de gaten houden.
  Ik hoorde net ook dat dorry van beers in tilburg een abonnement voor homespun heeft! Klinkt erg interessant.
  Groetjes willemijn

 16. Bedankt voor je uitleg, je heb er ook een hele mooie stitchery van gemaakt.Met de stiften werkte ik al maar niet met de vlieseline, ik wil het toch proberen.

 17. Bedankt voor de uitleg. Wilde net aan een nieuw sticherie beginnen dus dat kwam goed uit. Die stift durf ik nog niet aan. Ik gebruik nu vulpotlood van clover. De vliseline is gekocht (helaas hadden ze alleen 200 maar dat zal wel even werken)Ik ben alleen nog steeds op zoek naar goede borduurnaalden. Welke gebruik je en waar koop je ze.

 18. @Heleen ik kocht ooit bij Wilma Karels in Ede een paar losse borduurnaalden en toevallig vandaag bij ´t Quilterspalet in Den Haag. Het merk weet ik niet zeker, dacht Permin. Heb ook op een beurs een setje gekocht met verschillende maten maar die vind ik niet zo prettig.

 19. Ik gebruik speciaal vlies voor stichery dat geeft een bollend effect, cinderberry stitches gebruikt het ook en het is te koop bij Happy stitches je moet het ook strijken heerlijk spul, en die stiften die vervagen of weggaan met wassen ook al eens geprobeert? leuk al die tips
  groeten willy

 20. Kwam bij toeval op je web-log. Wat een geweldige manier van uitleg geeft je. Aanschouwelijk onderwijs doet het altijd weer goed…. Zal zeker naar dit web-log verwijzen als iemand mij iets vraagt over een van jouw onderwerpen. groetjes
  yvon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *