Vakantie…!!

Na een hele hectische periode is het vanaf vandaag eindelijk VAKANTIE!!
Jippie……………. heb hier zó naar uitgekeken!!

Het was helemaal niet de bedoeling om zo lang uit weblogland weg te zijn, maar door allerlei drukke omstandigheden moest er steeds worden uitgesteld……….. en uitgesteld……… en uitgesteld! Zelfs m’n lapjes bleven de laatste drie weken onaangeroerd en er zijn ook geen quiltsteekjes in de appeltjes bijgekomen. Máááár die tijd ligt nu weer achter ons en nu kan het lapjesfeest gelukkig weer beginnen!

En niet alleen het lapjesfeest maar natuurlijk ook het Kerstfeest!!

Tijdens alle drukte besloot mijn laptop dattie er even geen zin meer in had dus moest er een nieuwe worden aangeschaft. Vanmiddag maar eens aan het installeren en uitproberen gegaan……….. lekker op m’n favoriete kruk aan het keukenblad…

Het huis was gevuld met heerlijk luchten die van het kleine pitje verspreid werden.
Kerstmis is bij ons in de familie geen Kerstmis zonder balkenbrij!!

Speklapjes… piment… rommelkruid…. kruidnagelgruis…. bouillonblokje…. laurierblaadje…. water….

 ….. en pruttelen maar!!

Een uurtje op het kleinste vlammetje………….

De duisternis valt als het vlees klein gesneden kan worden en het boekweitmeel wordt toegevoegd………….. het toevoegen van de boekweitmeel is echt een zwaar werkje. In gedachten zie ik dan m’n moeder, die vanavond ook van de balkenbrij eet, boven de dampende pan staan terwijl ze een dwarse haarlok steeds uit haar gezicht blaast en maar roert……….. roert……….. roert………” Kind” zei ze dan “als je denkt dat je niet meer kan roeren………voeg je tóch nog wat boekweitmeel toe” en dan vertelde ze over haar vader die ook altijd de balkenbrij maakte en dat de brij ging “ploffen” door de dikte en door de hitte van de pan op het fornuis. Hier plofte de pan vanmiddag ook……… :o))

Dan wordt de balkenbrij op een schaal gestort………….. en ik ben toch zo’n bofkont!!

De prachtige schaal is DE schaal waar mijn moeder altijd haar balkenbrij op deed!! Zij had ‘m met haar huwelijk gekregen!! De schaal is al meer dan 60 jaar oud en brengt zoveel mooie kerstherinneringen met zich mee………….

Na het storten volgt weer zo’n bijzonder werkje………. het plat slaan en vormen van de gloeiend hete balkenbrij met je blote handen. Ach wij vrouwen hebben vuurvaste handen……… toch? ;o)

En dan is de klus geklaard en mag ik nog zo’n heerlijk bekertje glühwein en kruip ik achter m’n laptop………..

Zo’n heerlijke kerstgedachte dat deze balkenbrij gisteren en vandaag niet alleen bij mijn broer en 2 zussen is gemaakt maar ook bij m’n neven!! Opa moest eens weten…….. of misschien ziet hij het wel, samen met m’n lieve oma… ergens… als schitterend sterretje!

Ik wens jullie allemaal hele gezellige en warme kerstdagen!!

Kerstgroetjes van Joyce
en hopelijk weer snel met lapjesnieuws………. :o))

 

18 gedachten over “Vakantie…!!

 1. Oh, lekker balkenbrij. Dat heb ik ook wel eens zelf gemaakt. Ik had er speciaal een hele stevige garde voor om door te kunnen roeren. Heerlijk, het water loopt me in de mond als ik er aan denk. Smakelijk eten alvast!
  Ik wens jou en je familie hele fijne kerstdagen toe en kijk uit naar je lapjesnieuws.
  Groetjes,
  Marian

 2. Wat leuk om te lezen dat je nog balkenbrij maakt, het is echt een herinnering uit mijn kindertijd, de slachtmaand, November en dan thuis balkenbrij maken, een heel gedoe maar o die lekker lucht en dan later het smullen van de balkenbrij.
  Geniet ervan,
  groetjes Tina

 3. Hé lieve Djoojs, wat zie ik daar een bekend beeldscherm! Jammer hè dat het vandaag de laatste dag was,… ik heb ervan genoten!
  Jij ook hele fijne dagen toegewenst, smul ze!
  :o)

 4. hoi Joyce
  wat een gezellige log heb je geschreven. ik heb nog nooit balkenbrij gegeten. is dat een streekgerecht?

  het is wel genieten van jouw foto,s zo gezellig .ik wens je hele fijne dagen en een gezond nieuwjaar!

  christine

 5. Hallo Joyce fijn dat je er weer bent ik dacht die is op wereldreis!En je komt met een leuk verhaal waar de herrineringen dan weer boven komen.Ook ik wens jou en je familie hele fijne dagen toe.Groetjes Nelleke

 6. Balkenbrij…., heel ver in mijn geheugen kan ik iets herinneren, mijn moeder heeft het weleens gemaakt…, of was het Jan in de Zak??
  Ik ben heel blij weer iets van je te horen, arme jij, zo’n drukte dat zelfs de lapjes bleven liggen. Gelukkig heb je nu rust, geniet van deze dagen en alle goeds voor het nieuwe jaar!
  Liefs
  Betty

 7. In plaats van lapjesnieuws dit keer dus speklapjesnieuws ^_^ Vroeger aten wij thuis ook vaak balkenbrij, alleen dan niet zelfgemaakt. Dit ziet er wel heerlijk uit, vroeger als kind vond ik het altijd “verdacht” om niet precies te weten wat er in zat… Ik wens je hele fijne dagen toe en geniet ervan!

 8. Gisterenavond met m’n moeder over de balkenbrij gehad. Mijn oma’s moeder maakte ook al dit gerecht. Precies rekenen lukte niet maar de balkenbrij wordt zeker al sinds 1875 in onze familie met de kerst gegeten…………

 9. Wat heerlijk balkenbrij, mijn tante en oom die een slagerij hadden maakten deze ook altijd voor ons. Zo lekker vond ik dat. Heerlijk om zulke tradities te hebben en vol te houden.
  Voor jullie hele fijne kerstdagen en geniet van de vakantie.

 10. Het ziet er wel lekker uit maar helaas moet ik je bekennen dat balkenbrij niet aan mij besteed is.
  Hele fijne kerstdagen voor jou en je familie.
  Groetjes Roos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *