Lapjes op lapjes….

Naast heel veel kleine lapjes aan elkaar zitten er in de quilt Girls Day Out ook veel lapjes op elkaar!!

 

In dit logje laat ik zien hoe ik de kleine lapjes, op elkaar heb gekregen……..:0))

De grote lapjes zijn volgens de rijgmethode geappliceerd……..

……..naar mijn mening de mooiste manier van appliceren.

Maaaaaaar gemak dient de mens dus zijn de kleine stukjes met Vlisofix en/of met Appli-kay Wonder geappliceerd. Het voordeel van Vlisofix is dat het heel dun is maar het grote nadeel is dat, als je er alleen al naar kijkt, het plakgedeelte loslaat van het papiergedeelte!! Het voordeel van Appli-kay Wonder is dat de papier en lijmlaag heel goed blijven zitten EN het grootste voordeel is dat je de applicaties voor het strijken tijdelijk kunt vastzetten omdat ze licht plakken als je de papierlaag verwijdert. Appli-kay wonder is ietsje dikker dan Vlisofix, hier worden ze dan ook beiden gebruikt.

Aan de hand van foto´s zal ik proberen uit te leggen hoe ik te werk ben gegaan met Appli-kay wonder. Voor het werken met Vlisofix is het, op het “voorplakken” na hetzelfde.

Allereerst de patroondelen overnemen op de papierkant……….

let op of de patroondelen nog gespiegeld (reversed) moeten worden………

en dan….tekenen maar………

met een oud mes zijn er vooraf stroken papier gesneden

zodat je ze zuinig ;o)) op de achterkant van de stof kunt leggen………

soms…….als ik overgeconcentreerd bezig ben…….plak ik ze op de voorkant……..in dat geval…….stamp even op de grond…….en ga weer terug naar stap 1 ;0))))

Nu komt het handige reisstrijkijzertje van noggeentientjebijblokker goed van pas……

…..ca. 5 seconden het ijzertje erop……goed af laten koelen……en……..knippen maar!!

Knippen wordt met een superscherp schaartje gedaan, is het schaartje niet scherp dan krijg je lelijke randjes!!

Zoooooooo………

……het knipklusje is geklaard!!

Nu is het zaak om het papieren beschermlaagje van de achterkant te verwijderen. Daarvoor pak ik een stevige speld en snijd daarmee een sneetje in het papieren laagje.

Zodat ik van binnenuit het papiertje kan “afpellen”

Nu blijven de randjes mooi strak. Als je het papiertje vanaf de zijkant met je nagel verwijderd dan kunnen rafelige randjes ontstaan.

Als het papiertje verwijderd is heb je op de achterkant van je stofje een laagje wat smelt als je het met een strijkijzer verwarmd……….maar het Appli-kay Wonder plakt ook al een beetje als je nog niet hebt gestreken. Hierdoor is het heel makkelijk om je applicaties uit te zetten en te blijven verschuiven tot deze naar je zin zijn.

Voor dit logje gebruik ik eerst bakpapier maar de stofjes kunnen ook meteen op de plaats van bestemming worden “voorgeplakt”.

Met een grote speld wordt de gehele applicatie van het bakpapier afgewipt (voorzichtig!)

 

En naar de plaats van bestemming gebracht………

………en alstie goed ligt…….dan komt het strijkijzertje er weer bij…….

Voor het vastnaaien van de applicatie heb ik met 1 draadje DMC een festonsteekje gemaakt.

En omdat Het Appli-kay wonder iets dikker is geeft dat enigzins een 3D effect wat ik voor deze applicaties wel leuk vind.

Voor het modewinkeltje werd bij het grijze stippeltjesstofje Vlisofix gebruikt….

……omdat ik het daar mooier vond dat de applicatie niet te dik werd. Tja en zo wordt er hier wat uitgeprobeerd en ook regelmatig over gedaan omdat het resultaat niet bevredigend is.

Tot slot nog een plaatje van een deel van het berenwinkeltje.

Hier is goed te zien dat het blauw/witte, het paisley en het rood/witte stofje met de rijgmethode zijn gedaan en dat het bruine stofje erop is gestreken.

Ongetwijfeld zijn er nog meer mogelijkheden of andere technieken voor het appliceren van stof maar deze methodes vind ik een prettige manier van werken en over het resultaat ben ik erg tevreden.

Quiltgroetjes van Joyce!! :o))

Oh ja……Vlisofix is bij de meeste quiltwinkels en naaifourniturenwinkels te koop, Appli-kay Wonder kocht ik bij Quilthuis Lieselotje

31 gedachten over “Lapjes op lapjes….

 1. Wat doe je dat allemaal keurig Joyce, dat van dat scheurtje achter in het papier met een naald heb ik ook eens geleerd bij Karen Lipton, handig.

  groetjes, Jeannet

 2. Wat heb je dit super leuk uit gelegd, Joyce.Ik gebruik vliesofix uit een zakje van vlieseline/vliene. Heb jammer genoeg net het laatste gebruikt voor mijn GIL, maar hier zit geen los velletje en bleef alles mooi zitten.De winkel waar ik het haalde, heeft het niet meer en besteld het waarschijnlijk ook niet meer. Ik was al nieuwsgierig naar jou Appli-kay wonder, lijkt me gaaf spul, bedankt vor de tip!

 3. Heel mooi wordt je quilt en bedankt voor je uitleg. Ik heb een vraagje wat bedoel je met de rijgmethode, is dat met freezerpapier? Ik ga beginnen met de quilt, tot nu toe heb ik alleen de stitchery-blokken gedaan.

 4. Prachtig Joyce. Je applicaties zien er prachtig uit. Ik weet ook niet goed wat je met de rijgmethode bedoelt, kun je dat eens toelichten want het ziet er erg netjes uit. Ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat.

 5. Leuk om jouw methodes te zien,weet je dat Steam-a-seam2 ook zoiets is?
  McKenna Ryan gebruikt dat altijd voor haar quilts,het plakt al voordat je het strijkt,ideaal omdat je het er ook zo weer af kan halen als het niet goed zit.
  En het is ook vrij dun..
  Ik heb het in Amerika bij Hancocks besteld en het bevalt prima!

 6. Hoi Joyce wat een prachtige leerzaam ogje zo in het begin van het nieuwejaar ,ik heb er met aandacht gelezen en je tip opgeschreven voor ooit eens . hartelijk dank daar voor .

  ook wens ik jou een gezond en creatief 2010 en dat al je dromen mogen uitkomen .liefs van christine

 7. joyce…wat ziet dat er mooi uit!!!! en wat heb je dit goed uitgelegd..het vliesofix verhaal is heel herkenbaar…ik heb nu steam a seam maar dit is zoveel stugger…
  Het wordt een SUPER quilt!!!!echt heel mooi…
  en hoe is het met de quilterij???..ik ga stug door..maar ohh wat duurt het lang..;0))
  Leuk dat jullie met dj beginnen…veel plezier vanavond..enneh..er kunnen altijd leden bij de “v”club..;0))
  fijne dag

 8. Hallo Joyce,
  Bedankt voor de duidelijke uitleg van aplicatie’s Ik ga het nou zeker uitproberen, even nog een vraagje van iemand voor wie bijna alles nog nieuw is het steekje waar je het mee vast zet is dat een feston steekje? Ik zou graag een berichtje van je krijgen met het antwoord.
  Erg leueke site heb je gaat meteen bij mijn favorieten.
  groetje en veel handwerkplezier in 2010,
  Marijke

 9. Hi,
  my name is Katrin and I just started working on “a girls day out”. Yours looks so nice, I love to look at the pictures on your blog, even though I can´t read what you wrote I enjoy your entries! I like the colours you used and I hope my blocks will look as pretty as yours.

 10. Klinkt echt als geweldig wonderspul! maar ik weet zeker dat je er ook heel veel geduld voor moet hebben,…
  Het ziet er prachtig uit, je hoeft hier niet bang te zijn dat je uitglijdt vanwege het tekort aan strooizout,… zelfs badzout is niet nodig, bij jouw weblog blijf je vanzelf plakken!!!
  ;o))))))))))))))))))

 11. Dat ik hem prachtig vind , dat weet ja al. Maar nu trek ik toch de stoute schoenen aan. Mocht je hiermee klaar zijn, verkoop je dan het patroon? Ik heb er wel intresse in nl. Groetjes uit Virginia van Miranda

 12. Hoi Joyce Ik zit hier vol bewondering je foto’s te bekijken. Wat een werk en wat wordt het mooi.
  Bij je logje van de Kertsmini’s smelt ik toch helemaal weg. Vooral van die zwart witte mormeltjes. Wat een schatjes.
  Groetjes
  ps Je Kersttop is prachtig!

 13. @Dames bedankt voor de leuke reacties op m’n logje. Ben momenteel erg druk dus schiet het bloggen er even bij in, maar wat in het vat zit……

  @Miranda leuk dat je zo weg bent van de GDO!! Voor wat betreft het verkopen van het patroon moet ik je teleurstellen want ik verkoop m’n patroontjes niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *