De Mandjesquilt

Dit is het 432ste mandjesblokje voor mijn mandjesquilt waar ik in de zomer van 2008 aan begonnen ben en wat voor mij de definitieve doorbraak is geworden van een lapjesverslaving.

In mei 2008 ontdekte ik het prikbord van quilten.startpagina.nl Op dit prikbord worden allerlei tips en wetenswaardigheden met elkaar gedeeld maar ook is het een bron van inspiratie.

Ik viel met m´n neus in de boter want er was net een virus uitgebroken……niks ernstigs maar wel  uiterst besmettelijk……het “mandjesvirus” waarde op het prikbord. Daar zag ik dan ook voor het eerst de mandjesquilt van Ingrid/Supergoof, ik was op slag verliefd!! Wat een supermooie quilt, helemaal met de hand gemaakt…….wat een werk!!  Het virus spreidde zich als een vlek uit en er werd een heuse mandjesdag in het leven geroepen…..woensdag = mandjesdag!! De weblogs werden daardoor ontdekt. Had wel eerder van weblogs gehoord maar er nog niet eerder eentje bezocht. (Inmiddels gaat er bijna geen dag voorbij zonder even hier of daar om het hoekje te kijken. Zeker de woensdag-mandjesdag wordt niet overgeslagen!!)

In het voorjaar van 2008 had ik wat stofjes gekocht van de serie Hemming House van Moda en ik besloot deze serie als basis te gebruiken voor mijn mandjesquilt. Ook ben ik de blokjes gaan tekenen en heb het patroontje in inches gemaakt want daar had ik zo´n makkelijk lineaaltje voor. Nog niet begonnen want ik wilde eerst de top van mijn Leanneke afhebben…

Eind juli 2008 ging ik echt van start……. De blokjes zijn met een lineaal en rolmes gesneden en verder met de hand in elkaar gezet. Iedere week een aantal blokjes en in de vakantie wat extra tijd dus extra mandjes. De eerste hengseltjes heb ik bias gestreken en op het blokje geregen maar dankzij wat tips op het prikbord heb ik het overgrote deel met behulp van een biasmaker van Clover en Vlisofix op de stof gestreken, later worden de hengseltjes nog met naald en draad geappliceerd.

Inmiddels zijn alle mandjes in elkaar gezet.

Het zijn er 432 geworden. Tijdens het maken van de mandjes ontdekte ik dat het originele patroon, wat ooit in het tijdschrift Quiltmania had gestaan, ongeveer 100 mandjes minder had maar op de weblog van Supergoof staat een sommetje van haar mandjes en dat sommetje komt uit op 432 (heb het sommetje nog een paar keer nagerekend…….het klopte…….) en dat getal bleef, een klein beetje geschrokken, in mijn hoofd zitten……..

In Januari van 2009 kon ik met het volgende klusje beginnen. Het vastzetten van de hengseltjes en het aan elkaar zetten van de mandjes. Oh nee……….eerst werden de mandjes gesorteerd om een goede verdeling te kunnen maken;

100 stuks zijn inmiddels samengesmolten tot een lap

Superspannend vind ik het……..je gaat nu pas zien wat het resultaat gaat worden. Af en toe slaat de schrik en de twijfel toe……..is het wel mooi……Is het niet te druk of te veel….had ik niet dit of had ik niet dat……maar dat is een beetje de aard van het beessie!! Als ik vandaag, op m´n eerste logje, de foto´s zie dan ben ik uiteindelijk alleen maar……..ERG BLIJ!!

31 gedachten over “De Mandjesquilt

 1. gezellig!!!!..ik kom even bij je op bezoek…
  wat een leuk verslag van je mandjes en wat wordt het mooi!!!!
  ik ga je onder de favorieten zetten bij ..oke???
  fijne dag..

 2. Joyce, wat leuk dat je een web-log bent gestart.
  Je begint meteen goed met je mooie verhaal over je mandjesquilt.
  Hier hoef je echt geen twijfel over te hebben. Hij is schitterend !!

 3. Wat ben ik !!!s u p e r !!! trots op mijn zus Joyce !! Geweldig om nu ook online je passie te zien die in het echt al zo mooi is !! Vooral de quilt bovenaan je weblog is “mijn” grote favoriet !!

  groetjes en veel plezier met je weblog
  Monique

 4. Wat een mooie mandjesquilt gaat dat worden! Een mooie start voor je weblog. Veel succes en plezier met allebei, dan heb ik het ook want ik blijf je weblog volgen hoor!
  Groet, Willeke

 5. Gefeliciteerd met je nieuwe weblog. Die ziet er veelbelovend uit, dus ik zal regelmatig een kijkje komen nemen.
  En die mandjes, mooi hoor, maar ik ben er zelf (nog) niet mee besmet. Hopelijk blijft dat zo, want ik heb nog zooooooooooooveel liggen.
  gr. Marjolijn

 6. Oeps Djoois. Wat leuk: een weblog met je mandjes-quilt, die nu virtueel door iedereen bewonderd kan worden! … en ik heb de eer gehad om de quilt al in het echies te zien en te voelen. Een heus monnikenwerk, waarvan het resultaat met open mond valt te bewonderen!!! Je hebt het quiltvirus nu ook verspreid onder je 2 zussen en nichtje. Wij vinden het echt heel erg leuk om te doen en zijn er zelfs al een beetje verslaafd aan. Komen wij ook een keer op de foto met onze creaties ;)
  Groetjes Marijke

 7. Welkom in weblogland,niet twijfelen hoor je mandjes zien er mooi uit!Zelf ben ik nog niet besmet met het virus, maar wat niet is kan nog komen.
  Ik kom zeker nog eens bij je langs!
  groetjes Klaske

 8. Hoi Quiltdjoojs,

  Wat leuk dat ik via deze weblog van je quilt kan genieten. Hijwordt echt hartstikke mooi. Volgens mij zou hij in miniatuur ook heel mooi zijn. Succes met het vervolg van de quilt.
  groetjes,
  Annelies

 9. Wat een geweldig resultaat gaat dit worden. Heb je wel zien prutsen aan de mandjes maar nu ga je echt eer van je werk krijgen. Wat een klus.
  Groetjes,
  Wilma

 10. Hallo Joyce,
  Wat knap dat je zo snel zoveel mandjes hebt gemaakt! En wel van een prachtige serie. Ik kocht deze serie in Amerika en regelmatig aai en snuffel ik even. Ik weet nog niet wat ik ervan ga maken… Heb er in januari een logje aan gewijd.
  Heel veel plezier met je web-log!
  Fijne dag!

 11. Leuk je verhaal over de mandjes.
  Ben afgelopen najaar ook gestart met de mandjes (doe aleen rozenstoffen)maar ik denk niet, dat ik zo’n grote quilt maak.
  Hoe heb jij de hengseltjes nu gemaakt? Ik heb ze mbv freezerpapier gedaan, maar vindt dat niet echt makkelijk. Ik heb er overigens pas 42 geknipt en daar de helft van in elkaar gezet. Nog wat anders onder handen en niet veel tijd.
  ik voeg je log toe aan mijn favorieten! groet Marja (Utrecht)

 12. Wat ontzettend leuk om zoveel gezellige reacties te krijgen!!

  Keigaaf Brabootjes dat jullie ook even zijn langsgeweest :-)))

  Marja ik heb m´n hengseltjes schuin van draad geknipt 12 mm breed en vervolgens met de kleinste biasmaker van Clover (6mm)gestreken.

 13. En…..hoe bevalt het als blogger?
  Vandaag zeker wel heel vaak gekeken of er reacties waren? Aan belangstelling heb je geen gebrek.
  Is je van harte gegund hoor!

  Trus, @nke

 14. Nou je mandjes quilt wordt prachtig. Ik kom via prikbord op je web-log. Veel plezier in blog land, ik ben vorigjaar met een weblog begonnen, ik vind het super leuk om er een te maken maar ook om andere blog’s te bezoeken.
  Groetjes Hennie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *